Dažnai manoma, jog agurkai savo sudėtinėmis dalimis nėra tokie naudingi, kaip antai pomidorai ar špinatai. Tačiau tai visiška netiesa. Šis vaisius pasižymi ne tik itin vandeninga sudėtimi, tačiau ir dideliu kiekiu įvairių maistinių medžiagų. Netikite? Įsitikinkite pati!
Kaip ir nemaža dalis įvairių maisto produktų taip ir agurkai, turi antivėžinių savybių. Agurkuose esantys polifenoliai, vadinami lignanais, padeda sumažinti krūties, gimdos, kiaušidžių ir prostatos vėžio riziką. Agurkai taip pat yra ir kitų su vėžiu kovojančių fitonutrientų, tokių kaip agurbitacinai šaltinis. Remiantis atliktais moksliniais tyrimais, šie junginiai galimai nutraukia su estrogenais susijusių vėžio ląstelių vystymąsi.
Agurkuose yra antioksidantų, tokių kaip vitaminas C, beta-karotinas, ir naudingų flavonoidų, tokių kaip kvercetinas, kuris laikomas natūraliu antihistaminu. Flavonoidai taip pat padeda kovoti su vėžiu ir sumažina širdies ligų bei kitų lėtinių ligų riziką. Šie organiniai junginiai mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Naudos gali suteikti ir agurkų sėklos.
Didelis vandens kiekis esantis agurkuose, skatina inkstų valymąsį, be to, nustatyta, kad jie mažina inkstų akmenis bei jų susidarymo riziką.
Tyrimai parodė, kad agurkų ekstraktai gali sustabdyti fermentų uždegimines reakcijas. Agurkuose esantis silicio dioksidas taip pat stiprina jungiamuosius audinius, o sumaišytas su morkų sultimis gali sumažinti podagros ir artrito sukeliamus skausmus, sumažindamas šlapimo rūgšties kiekį organizme.
Agurkuose yra flavonolių, kurie padeda pagerinti atmintį ir apsaugoti jūsų nervų ląsteles nuo degeneracijos, kuri natūraliai atsiranda laikui bėgant. Įrodyta, kad flavonolis, vadinamas fisetinu, užkerta kelią atminties praradimui tiems, kurie serga Alzheimerio liga.
Didelis vandens ir skaidulų kiekis daro nemažą įtaką reguliariai virškinimo veiklai, o geriant daugiau vandens galima slopinti ūmius rūgšties refliukso simptomus. Netirpios skaidulos, sudarančios agurkų žievę, padeda maistui greitai judėti per virškinamąjį traktą, taip pat joje yra fermento, kuris padeda skaidyti baltymus. Manoma, kad kasdien vartojant agurkų galima sumažinti virškinimo problemas, tokias kaip gastritas, rėmuo, rūgštingumas ir net vidurių užkietėjimas.
Agurkuose yra didelis kalio kiekis, būtino elektrolito, kuris padeda sumažinti kraujo spaudimą. Jonai, supantys jūsų kūno ląsteles, palaiko sveiką kalio balansą su natrio kiekiu. Ši teigiamai įkrauta sąveika reguliuoja širdies, nervų impulsų ir raumenų susitraukimus. Tinkamas vitamino K kiekis taip pat yra labai svarbus, norint palaikyti sveiką viso kūno kraujotaką.