Kuo mums yra naudingas avokadas? (+receptai)

Avokadų ir avokadų aliejaus teikiama nauda pastaraisiais metais įgijo didžiulį populiarumą. Avokadas yra universalus vaisius, kuris yra naudojamas daugelyje patiekalų. Jis skanus, o svarbiausia labai maistingas!

Mityba ir avokado nauda

Avokadai yra unikalūs vaisių pasaulyje. Netgi būtų galima pasakyti, kad avokadai yra vienas iš riebiausių maisto produktų, bet… gerąja prasme!

Kiekvienas kalorijų ir riebalų gramas yra naudingas, nes avokadai yra labai maistingi. Avokaduose yra daugiau kaip 20 skirtingų vitaminų ir mineralų, ypač vitamino C, vitamino B-6, magnio ir kalio.

Avokado maistinės medžiagos

Tik 1/5 avokado yra:

  • 26% vitamino K
  • 20% foliato
  • 14% vitamino B5
  • 17% vitamino C
  • 14% kalio
  • 13% vitamino B6
  • 10% vitamino E

Taip pat randamas nedidelis kiekis magnio, mangano, vario, geležies, cinko, fosforo, vitamino A, B1 (tiamino), B2 (riboflavino) ir B3 (niacino).

Be to, tyrimai parodė, kad gerieji avokado riebalai daržovėse esančius priešuždegiminius karotinoidus paverčia labiau biologiškai prieinamus. Tad, pridėjus avokado į salotas, ne tik pagerinsite skonį, bet tai jums padės įsisavinti daugiau naudingų medžiagų.

Avokado kalorijos

Vienoje avokado porcijoje yra 50 kalorijų ir 4,5 g riebalų (ir tai tik 1/5 avokado). Nors gali atrodyti, jog tai nemažas kiekis riebalų ir kalorijų, tyrimai rodo, kad avokado vartojimas iš tikrųjų gali padėti kontroliuoti cholesterolio kiekį ir svorį:

Avokaduose yra vidutinis kiekis energijos, nes apie 72% avokado sudaro vanduo ir maistinis pluoštas (6,8%). Buvo įrodyta, kad avokadas turi panašų poveikį svorio kontrolei kaip mažai riebalų turintys vaisiai ir daržovės. Taip pat avokadas gali pakelti apetitą ir pakeisti kitus, daug kaloringesnius produktus jūsų maisto racione.

Kaip žinoti ar avokadas tinkamas?

Jei jūs ne bandėte valgyti ar ruošti maistą iš avokado, jums prireiks pagalbos, norint sužinoti, kaip turi atrodyti tinkamai prinokęs avokadas.

Paėmus avokadą, atkreipkite dėmesį į odelės spalvą šalia kotelio – jis yra subrendęs ir paruoštas valgyti, jei oda prie stiebo yra žalia. Jei ji ruda – vaisius pernokęs. (Ir jei kamienas nesugeba lengvai išsisukti, jis nėra visiškai subrendęs.)

Siūlome keletą puikių receptų:

Pusryčių kokteilis

Siūlome paprastą kokteilio variantą, tačiau bet kada galite pridėti savo mėgstamus produktus ir sukurti naujus receptus.

1 bananas + ½ avokado + ¼ jogurtas + 1 puodelis pieno + 1 valgomasis šaukštas medaus + 1 valgomasis šaukštas kakavos miltelių.

Avokadų salotos

Vasara dubenyje – taip būtų galima pavadinti šias salotas. Šios salotos paįvairina mitybą ir skonį su baziliku, pomidorais, mocarela ir paprastu balzamiko padažu.

Ingredientai:

  • 2-3 vyšniniai pomidorai
  • 1/2 avokado
  • 3 griežinėliai šviežio mocarelos sūrio
  • švieži baziliko lapai
  • 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus
  • 1 1/2 šaukštelių balzamiko acto
  • žiupsnelis cukraus arba šaukštelis medaus
  • druska ir malti juodieji pipirai

Paruošimas:

Sumaišykite pomidorus, avokado griežinėlius ir mocarelą dubenyje. Ant viršaus uždėkite suplėšitus baziliko lapus. Mažame dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų su balzamiko actu, cukrumi ar medumi ir pagardinkite druska bei šviežiai sumaltais juodaisiais pipirais ir užpilkite salotas.

Šokoladinis avokadų pudingas

Ar žinojote, kad avokadas gali būti puiki desertų sudedamoji dalis?

Ingredientai:

  • 1/2 avokado
  • 1-2 šaukštai nesaldintos kakavos miltelių
  • 2 šaukšteliai medaus
  • 1 arbatinis šaukštelis riešutų sviesto
  • žiupsnelis druskos
  • šokolado traškučiai – neprivaloma

Paruošimas: Sutrinkite avokadą. Įpilkite kakavos miltelių, medaus, riešutų sviesto, žiupsnelį druskos ir viską gerai sumaišykite.

Ir tai nėra visi receptai kur galite panaudoti avokadą. Išlaisvinkite vaizduotę ir kuo greičiau įtraukite šį nepakeičiamą vaisių į savo racioną, jei to dar nespėjote padaryti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *