Žolelių ir prieskonių nauda sveikatai

Daugumoje iš mūsų virtuvių yra prieskoninių žolelių bei prieskonių, jais mes dažnai gardiname įvairiausius patiekalus, taip suteikdami maistui pikantišką, unikalų skonį. Įdomu tai, kad žolelės ir prieskoniai yra labai naudingi mūsų sveikatai, nekalbant apie skonines savybes. Problema ta, kad daugelį žolelių ir prieskonių galima įsigyti parduotuvėse, todėl jie neturi daug maistinės vertės. Todėl, jei tik įmanoma, rekomenduojame juos auginti pačioms.

Visi prieskoniai yra kilę iš augalų: gėlių, vaisių, sėklų, žievių, lapų ir šaknų. Žolelės ir prieskoniai ne tik pagerina maisto produktų skonį, bet gali išsaugoti juos ilgesnį laiką. Žolelės pasižymi antibakterinėmis ir antivirusinėmis savybėmis, o daugelis jų turi daug vitaminų ir mineralų. Pavyzdžiui, grynoje jūros druskoje yra 93 mikroelementai. Daugelyje žolelių ir prieskonių taip pat yra daug su ligomis kovojančių antioksidantų.

Cinamonas

Daugelis žmonių namuose tikrai turi cinamono, bet paprastai jo nepanaudoja ilgą laiką. Cinamonas turi itin didelę oksidacinę vertę, palyginus su kitais prieskoniais. Nustatyta, kad jis mažina uždegimus, mažina cukraus ir trigliceridų kiekį kraujyje. Cinamonas taip pat yra naudojamas pykinimui malšinti, insulino kiekiui didinti bei riebalų deginimui. Jame yra mangano, geležies ir kalcio, o antimikrobinės savybės gali padėti pratęsti maisto produktų vartojimą.

Cinamonas yra neįtikėtinai sveikas ir maistingas prieskonis, tad sunku nusakyti, cinamono naudojimą produktuose. Jis yra sausainių, bandelių ir desertų sudedamoji dalis. Įvairiose pasaulio vietose cinamonas yra naudojamas pikantiškiems ir saldiems patiekalams gardinti.

Bazilikas – slopina skausmą

Bazilikas yra stipri priešuždegiminė žolelė, kuri gali numalšinti sąnarių skausmus ir net gydyti artritą. Tyrimas parodė, kad vartojant bazilikų ekstraktą – sąnarių patinimas sumažėjo iki 73% per 24 valandas, taip pat veiksmingai, kaip ir vartojant daugelį vaistų, turinčių šalutinį poveikį. Taip pat jis naudojamas virškinimo sutrikimams gydyti ir tiriamas dėl jo antivėžinių savybių. Geriausia, kai bazilikas yra šviežias, tačiau džiovintas taip pat yra plačiai naudojamas, ypač kol yra šviežiai išdžiovintas. Bazilikais gali būti pabarstomas omletas, keptos daržovės, sriubos, mėsa ir t.t.

Mėta – ramina skrandžio skausmus

Mėta tradiciškai yra naudojama virškinimo sutrikimams nuraminti ir pykinimui sumažinti. Mėtose esantis mentolis yra stiprus spazminis vaistinis preparatas – jis ramina raumenų susitraukimus, ypač virškinimo sistemos. Mentolis skatina tulžies išsiskyrimą kepenyse ir teka į dvylikapirštę žarną, taip skatindamas virškinimą. Daugelis žmonių mėgsta arbatą, pagamintą iš pipirmėčių ar mėtos lapelių. Mėtos taip pat naudojamos oro gaiviklių, dantų pastos ir kramtomosios gumos gamyboje. Pipirmėčių aliejus gali būti naudojamas uodų atbaidymui.

Česnakai

Česnakuose yra mažai kalorijų ir daug vitamino C, vitamino B6 ir mangano. Juose taip pat yra įvairių kitų maistinių medžiagų. Česnakuose esančios medžiagos padeda užkirsti kelią ir sumažinti įprastų ligų, tokių kaip gripo ir peršalimo atsiradimą. Česnakuose yra antioksidantų, kurie apsaugo ląsteles nuo pažeidimų ir senėjimo. Tai gali sumažinti Alzheimerio ligos ir demencijos ligų atsiradimo riziką. Švieži česnakai visada yra geriausias pasirinkimas, tačiau ir miltelių pavidalo, smulkintas ar granuliuotos formos česnakas suteikia puikų skonį maisto produktams.

Rozmarinas

Rozmarinas veikia kaip antioksidantas, turi antivėžinių savybių ir užtikrina normalų virškinimą bei cholesterolio kiekį organizme. Jis turi pušies/citrinos aromatą ir dėl kvapo yra naudojamas muilo gamyboje. Na o dažniausiai yra naudojamas kaip prieskoninė žolelė mėsos patiekalų, sriubų ar daržovių gardinimui. Vanduo virinamas su rozmarinu, gali būti naudojamas kaip antiseptikas.

Petražolės – stiprina širdį

Jei kiekvieną dieną vartosite bent mažą kiekį petražolių, galite apsaugoti save nuo širdies ir kraujagyslių problemų, tokių kaip insultas bei aterosklerozė. Petražolės yra naudingos širdžiai, dėl jose esančios folio rūgšties ir vitamino B. Taip pat petražolėse yra daug vitamino K, kuris yra būtina maistinė medžiaga kaulų sudėčiai. Petražolių sudėtyje yra liuteino ir beta karotino, augalinių junginių, kurie apsaugo akis ir gali sumažinti tam tikrų akių ligų atsiradimo riziką. Petražolės gali būti naudojamos kaip džiovinti prieskoniai arba šviežios žolelės. Džiovintos jos paprastai pridedamos į karštus patiekalus, pavyzdžiui, sriubas ir makaronus, o šviežios – puikus salotų ir padažų priedas.

Krapai – mažina dujų kaupimąsi žarnyne, padeda užmigti

Krapai neutralizuoja dujas susikaupusias žarnyne, skatina jų šalinimą iš organizmo. Vitamino B kompleksas ir flavonoidai, aktyvina tam tikrų fermentų ir hormonų sekreciją, kuri smegenis ir kūną veikia raminančiai ir hipnotizuojančiai, taip padedant geriau miegoti. Šis raminantis poveikis taip pat padeda sumažinti alergijų, nervų sutrikimų ar hiperaktyvumo sukeltus žagsulius.

Levandos – mažina stresą bei depresiją, gydo aknę

Levandos yra naudojamos nerimo ir depresijos gydymui, taip pat užkirsti kelią nuotaikos disbalansui, pvz., nerimui, nemigai ir virškinimo trakto sutrikimams. Moksliniai tyrimai rodo, levandos slopina depresiją. Aromaterapija su levandomis raminančiai veikia nervų sistemą, pagerina miego kokybę, skatina atsipalaidavimą ir pakelia nuotaiką.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *