Chia sėklų nauda sveikatai – super produktas, kurį turėtumėte išbandyti

 

Chia sėklos yra išgaunamos iš žydinčių augalų, priklausančių mėtų šeimai. Jos yra gerai vertinamos dėl savo medicininių savybių bei maistinės vertės. Anksčiau šios sėklos netgi buvo naudojamos gydymui.  Istorija mena, kad tai buvo labai svarbus actekų maisto pasėlis. Šiomis dienomis sparčiai imama pripažinti jų naudą sveikatai dėl ypač vertingų sudėtinių savybių. Tad kuo šios sėklos yra naudingos ir kodėl verta jas vartoti?

Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje

Sėklose esančios skaidulos yra labai svarbios mūsų kūno gebėjimui reguliuoti insulino kiekį. Kaip ir sėmenų ar linų sėklos, Chia veikia kaip natūralus cukraus kiekio reguliuotojas kraujyje. o taip yra todėl, kad jose yra gausu skaidulų bei gerųjų riebalų. Ilgalaikį sotumo jausmą suteikiančios skaidulos neleidžia staigiai sumažėti cukraus kiekiui kraujyje, tad greitai nepasireiškia alkis.

Naudingos širdžiai

Chia sėklose aptinkama linoleno riebalų rūgštis, kuri padeda kūnui įsisavinti riebaluose tirpius vitaminus A, D, E, ir K. Taip pat jose yra daug Omega-3 riebalų rūgščių, kurios apsaugo širdį, mažindamos blogojo cholesterolio kiekį, kraujo spaudimą bei slopindamos uždegimus. Uždegimai pavojingi širdžiai, kadangi gali sukelti papildomą apkrovą kraujagyslėms ir sukelti širdies ligas.

Suteikia energijos

Chia sėklos padidina energijos kiekį, ypač tai naudinga sporto treniruotėmis užsiiminėjantiems, energijos, baltyminius batonėlius mėgstantiems žmonėms.

Nauda kaulams

Palyginus mažas sėklų kiekis, turi nemažą rekomenduojamo kalcio paros normą. O juk ne paslaptis, jog kalcis yra bene svarbiausias kaulų struktūrinis elementas, padedantis išlaikyti juos stiprius ir sveikus. Sėklose taip pat yra boro, kuris padeda įsisavinti minėtą kalcį, magnį, manganą ir fosforą, kurie reikalingi sveikam kaulų ir raumenų augimui.

Kontroliuoja alkio jausmą

Chia sėklose yra nemažas kiekis cinko, organizme padidinančio hormono leptino. Pastarasis yra pagrindinis apetito jausmą kontroliuojantis hormonas. Taip pat leptinas reguliuoja, energijos eikvojimą.

Naudingos dantims

Kalcis, fosforas, vitaminas A ir cinkas, esantys chia sėklose turi įtakos dantų būklei. Kalcis – tai vadinama dantų statybinė medžiaga. Cinkas padeda išvengti akmenų susidarymo, neleisdamas apnašoms mineralizuotis. Taip pat cinkas turi antibakterinį efektą ir naikina blogą burnos kvapą sukeliančius mikrobus. Vitaminas A bei fosforas – taip pat  svarbūs dantų stiprumui bei burnos sveikatai.

Šalutinis chia sėklų poveikis

Kaip ir beveik visi produktai, chia sėklos ne išimtis ir turi nors ir nedaug šalutinių vartojimo poveikių. Kartais pasitaiko, kad kai kuriems žmonėms pasireiškia nemalonus jausmas skrandžio srityje suvalgius šių sėklų. Ypač, suvartojus nerekomenduojamą, didelį jų kiekį. Kaip ir bet kurį kitą maistą, chia sėklas reikėtų valgyti saikingai ir jei valgote jas neišbrinkintas prieš tai, visuomet užgerkite dideliu kiekiu vandens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *