Ak, neapsakoma šokolado palaima! Ar dažnai trokštate to pieniško saldumo, kai kakavos, cukraus ir pieno mišinys tirpsta jūsų burnoje? Ar suvalgius plytelę šokolado jaučiatės išdavusi taip puoselėjamą sveiką mitybą? Jei taip, juodas šokoladas yra sukurtas jums! Šis skanėstas yra puikus, daugumos žmonių vartojamas pieniško šokolado pakaitalas! Tačiau tamsusis šokoladas, kitaip nei pieniškas yra gausus maistinių medžiagų ir turi galybę teigiamų savybių jūsų sveikatai. Tai vienas geriausių antioksidantų šaltinių išgaunamų iš kakavos medžio sėklų. Iš tikrųjų kakavoje esantys antioksidantai gali padėti kovoti su širdies ligomis, kai kuriais vėžiniais susirgimais ir net diabetu. Geriausia, jei skanausite šokoladą, kuriame yra nuo 70% ir daugiau kakavos.
9 geriausi tamsiojo šokolado privalumai sveikatai:
Šokoladas, kuriame yra daug kakavos, yra aprūpintas maistinėmis medžiagomis, įskaitant mikroelementus, tokius kaip geležį, magnį, varį, manganą ir kalį. Tamsiame šokolade taip pat yra nedidelis kiekis mono- ir polinesočiųjų riebalų – gerųjų riebalų, kurie, kaip nustatyta, sumažina cholesterolio kiekį bei širdies ligų riziką.
Tamsiame šokolade esantys antioksidantai stimuliuoja arterijų gleivinę, sudarydami dujas, kurios perduoda arterijoms signalą, skatinantį jas atsipalaiduoti, ir palengvina kraujo tekėjimą. Kai kraujas teka sklandžiai, jis patenka į visas kūno dalis tiekdamas maistines medžiagas ir deguonį be jokių komplikacijų.
Tie patys antioksidantai, kurie padeda pagerinti kraujotaką, taip pat mažina jų atsparumą, todėl mažina arterinį kraujo spaudimą. Nors tai tik šiek tiek sumažina spaudimą, laikui bėgant pastebima didelė nauda širdžiai. Aukštas kraujospūdis susijęs su širdies ligomis, todėl po truputį jį sumažinant pašalinama ir širdies ligų rizika.
Kelis kartus per savaitę valgant tamsųjį šokoladą, arterijose gali sumažėti cholesterolio kiekis ir sumažėti širdies ligų rizika. Valgant šokoladą du ar daugiau kartų per savaitę sumažėjo rizika, arterijose susidaryti kalcifikuotoms apnašoms.
Nustatyta, kad tamsusis šokoladas kur kas labiau suteikia sotumo jausmą nei jo šviesesnės spalvos „broliukas“, nes juodas šokoladas sumažina potraukį saldžiam, sūriam ir riebiam maistui. Taigi, jei pamėgsite tamsų šokoladą, tai ne tik turėtų padėti jums maitintis mažomis porcijomis, bet ir turėtų palengvinti dietos laikymąsį.
Tamsus šokoladas mažina atsparumą insulinui. Flavonoidai, kurie yra antioksidantai tamsiame šokolade, sukuria dujas, vadinamas azoto oksidu, kurios padeda kontroliuoti jautrumą insulinui.
Kakava gali žymiai pagerinti pažinimo funkciją pagyvenusiems žmonėms, turintiems psichinę negalią. Tai taip pat pagerina žodinį sklandumą. Kakavoje taip pat yra stimuliuojančių medžiagų, tokių kaip kofeinas, kurios gali būti pagrindinė priežastis, dėl kurios kakava gali pagerinti smegenų veiklą per trumpą laiką. Juodas šokoladas puikus užkandis dirbant protinį, įtemptą darbą.
Flavonoidai esantys šokolade gali apsaugoti nuo saulės daromos žalos, pagerinti odos kraujotaką ir padidinti odos tankį bei drėkinimą. Jei mėgstate būti saulėje, tamsus šokoladas gali sumažinti arba užkirsti kelią galimybei stipriai nudegti.
Jei esate vienas iš tų šokolado mėgėjų, žinote tą laimės ir kaltės jausmą, kai įdedate į burną tą kvapnaus saldainio gabalėlį. Dabar įsivaizduokite tą patį jausmą, tačiau be kaltės. Tai galite pasiekti vartodami tamsųjį šokoladą, nes dabar žinote, jog jis yra labai naudingas jūsų sveikatai ir turi daug daugiau naudos nei įprastas ar pieniškas šokoladas.