Oranžinė apelsinų spalva neretai asocijuojasi su besileidžiančia saule, krepšinio kamuoliu ar citrusiniais vaisiais. Apelsinai yra sveiki ir skanūs vaisiai. Dar prieš jiems išpopuliarėjant, pastarieji buvo reta ir brangi dovana, kuri buvo valgoma tik atostogų bei ypatingų švenčių metu. Tačiau dabar jų yra visur! Apelsinai yra puikus vitamino C šaltinis ir yra pilni kitų naudingų antioksidantų. Tačiau tai yra tik menkniekis, palyginus su su tuo, kiek dar daug gerų dalykų gali suteikti apelsinai!
Citrusiniai vaisiai yra daugiau nei tik švieži, rūgščiu skoniu pasižymintis, maisto ir gėrimų skoniui suteikti naudojami produktai. Įrodyta, kad apelsinuose paplitę citrusiniai limonoidai padeda kovoti su daugybe vėžio rūšių. Tyrimais patvirtinta, jog citrusiniai vaisiai gali padėti kovoti su burnos, odos, plaučių, krūties, skrandžio ir storosios žarnos vėžiu.
Apelsinuose yra gausu vitamino C, kuris yra reikalingas baltųjų kraujo kūnelių gamybai, kurie naikina virusus, bakterijas ir kitus svetimšalius. Apelsinuose taip pat yra vitamino A, folio rūgšties ir vario, maistinių medžiagų, kurios padeda vitaminui C palaikyti jūsų imuninę sistemą tvirtą.
Ne visos citrusinių vaisių sultys turi tokį poveikį. Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad būtent apelsinų sultys, o ne citrinų sultys, gali užkirsti kelią skausmingų inkstų akmenų susidarymui. Manoma, kad apelsinuose esantis didelis kalio kiekis yra atsakingas už inkstų akmenų kaupimąsi išplaunant iš organų kenksmingus laisvuosius radikalus.
Kalis – elektrolitų mineralas, yra atsakingas už širdies darbą. Kalis dalyvauja kiekviename širdies veiklos etape, padeda širdžiai susitraukti ir paskirstyti kraują po visą kūną.
Apelsinuose nėra jokio cholesterolio, tačiau jie patys gali sumažinti cholesterolio kiekį esantį jūsų organizme. Apelsinuose esantis vitaminas C yra antioksidantas, kuris yra naudingas širdies ir kraujagyslių sistemai. Vitaminas C neutralizuoja laisvuosius radikalus, kurie oksiduoja cholesterolį prilimpantį prie arterijų sienelių.
Apelsinai dažniausiai būna saldūs, tačiau jie turi daug skaidulų, reguliuojančių cukraus kiekį kraujyje. Fruktozė, natūralus apelsinuose esantis cukrus, neleidžia cukraus kiekiui kraujyje augti. Tad apelsinai gali būti ir puikus desertas ir gali būti naudojami kaip patiekalo ingredientai.
Apelsinai ne tik apsaugo nuo skrandžio uždegimo, bet ir apsaugo nuo skausmingų opų susidarymo. Opos susidarančios skrandžio viduje ir trikdančios virškinimo procesą vargina. Nors jas gana nesudėtinga pašalinti, geriau visų pirma užkirsti kelią jų formavimuisi bei atsiradimui. Tyrimais įrodyta, kad žmonės, valgantys maisto produktus, kuriuose yra daug vitamino C, rečiau suserga opomis nei žmonės, kuriems trūksta vitamino C. Beje, apelsinuose yra iki 89% vitamino C.