Apelsinai – citrusinių vaisių pažiba

Oranžinė apelsinų spalva neretai asocijuojasi su besileidžiančia saule, krepšinio kamuoliu ar citrusiniais vaisiais. Apelsinai yra sveiki ir skanūs vaisiai. Dar prieš jiems išpopuliarėjant, pastarieji buvo reta ir brangi dovana, kuri buvo valgoma tik atostogų bei ypatingų švenčių metu. Tačiau dabar jų yra visur! Apelsinai yra puikus vitamino C šaltinis ir yra pilni kitų naudingų antioksidantų. Tačiau tai yra tik menkniekis, palyginus su su tuo, kiek dar daug gerų dalykų gali suteikti apelsinai!

• Padeda išvengti vėžinių susirgimų

Citrusiniai vaisiai yra daugiau nei tik švieži, rūgščiu skoniu pasižymintis, maisto ir gėrimų skoniui suteikti naudojami produktai. Įrodyta, kad apelsinuose paplitę citrusiniai limonoidai padeda kovoti su daugybe vėžio rūšių. Tyrimais patvirtinta, jog citrusiniai vaisiai gali padėti kovoti su burnos, odos, plaučių, krūties, skrandžio ir storosios žarnos vėžiu.

• Stiprina imuninę sistemą

Apelsinuose yra gausu vitamino C, kuris yra reikalingas baltųjų kraujo kūnelių gamybai, kurie naikina virusus, bakterijas ir kitus svetimšalius. Apelsinuose taip pat yra vitamino A, folio rūgšties ir vario, maistinių medžiagų, kurios padeda vitaminui C palaikyti jūsų imuninę sistemą tvirtą.

• Padeda sumažinti inkstų akmenis

Ne visos citrusinių vaisių sultys turi tokį poveikį. Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad būtent apelsinų sultys, o ne citrinų sultys, gali užkirsti kelią skausmingų inkstų akmenų susidarymui. Manoma, kad apelsinuose esantis didelis kalio kiekis yra atsakingas už inkstų akmenų kaupimąsi išplaunant iš organų kenksmingus laisvuosius radikalus.

• Gerina širdies sveikatą

Kalis – elektrolitų mineralas, yra atsakingas už širdies darbą. Kalis dalyvauja kiekviename širdies veiklos etape, padeda širdžiai susitraukti ir paskirstyti kraują po visą kūną.

• Mažina cholesterolio kiekį

Apelsinuose nėra jokio cholesterolio, tačiau jie patys gali sumažinti cholesterolio kiekį esantį jūsų organizme. Apelsinuose esantis vitaminas C yra antioksidantas, kuris yra naudingas širdies ir kraujagyslių sistemai. Vitaminas C neutralizuoja laisvuosius radikalus, kurie oksiduoja cholesterolį prilimpantį prie arterijų sienelių.

• Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje

Apelsinai dažniausiai būna saldūs, tačiau jie turi daug skaidulų, reguliuojančių cukraus kiekį kraujyje. Fruktozė, natūralus apelsinuose esantis cukrus, neleidžia cukraus kiekiui kraujyje augti. Tad apelsinai gali būti ir puikus desertas ir gali būti naudojami kaip patiekalo ingredientai.

• Gydo opas

Apelsinai ne tik apsaugo nuo skrandžio uždegimo, bet ir apsaugo nuo skausmingų opų susidarymo. Opos susidarančios skrandžio viduje ir trikdančios virškinimo procesą vargina. Nors jas gana nesudėtinga pašalinti, geriau visų pirma užkirsti kelią jų formavimuisi bei atsiradimui. Tyrimais įrodyta, kad žmonės, valgantys maisto produktus, kuriuose yra daug vitamino C, rečiau suserga opomis nei žmonės, kuriems trūksta vitamino C. Beje, apelsinuose yra iki 89% vitamino C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *