Jei mėgstate užkąsti žemės riešutų sviesto, tikriausiai neretai jaučiatės gana nusidėję – juk tokie užkandžiai yra ne koks palydovas, ypač jei bandote numesti svorio. Užkandžiai gali trumpam padėti numalšinti alkio jausmą, kai neturite galimybės normaliai pavalgyti, tuomet jūs tiesiog sakote sveikai mitybai NE. Vis dėlto, jei užkandžius protingai derinsite ir saikingai vartosite, jie gali ne tik būti ne kaloringi, bet ir sveiki bei naudingi. Tad siūlome keletą, specialistų patvirtintų sveikų užkandžių, skatinančių svorio mažėjimą bei užtikrinančių gerą savijautą.
Idealus sveikas užkandis jungiantis makroelementus, baltymus, angliavandenius ir riebalus. Toks riešutų ir vaisių derinys yra ne tik gardus, bet ir puikus energijos užtaisas. Ne veltui vadinamas studentų maistu – jis nekaloringas, tačiau labai naudingas, pažadina smegenų ląsteles, suvalgęs tokią vitaminų bombą tampi žvalus ir pasiruošęs darbui.
Gamyba: lygiomis dalimis sumaišykite nesaldintus džiovintus vaisius ir nesūdytus skrudintus riešutus. Tai gali būti razinos, datulės, lazdyno, migdolų, žemės riešutai, makadamijos ir t.t.
Krekeriai su žemės riešutų sviestu yra greitas pasirinkimas žmonėms, kurie keliauja arba neturi laiko, tačiau fasuoti užkandžiai dažniausiai turi daugybę paslėptų ingredientų, o blogiausia ir kalorijų! Todėl, geriau patiems pasigaminti užkandį, tokiu būdu žinant ko ir kiek jame yra.
Gamyba: valgomąjį šaukštą migdolų sviesto (arba bet kurio riešutų ar sėklų sviesto) tepkite arba užkąskite nesūdytais/nesaldintais krekeriais. Ir viskas, štai tobulas užkandis prie filmo.
Šis sveikas užkandis puikiai tinka pusryčių mėgėjams – tai puikus valgis, bet šiek tiek mažesnės porcijos nei įprastas patiekalas. Rekomenduojame naudoti kietai virtus kiaušinius, kuriuos galite lengvai pasigaminti.
Gamyba: paskrudinkite pilno grūdo duoną, ant viršaus uždėkite pagal savo poreikius paruoštą kiaušinį, taip pat galite pridėti norimų prieskonių.
Jogurto sudėtyje yra daug gerųjų riebalų, o pridėjus riešutų, kurių sudėtyje yra baltymų, gaunamas gyvybiškai svarbių medžiagų mišinys. Nedidelis kiekis uogų ar kitų kapotų vaisių jogurtui suteiks unikalią tekstūrą bei saldumą.
Gamyba: į 1/2 puodelio graikiško jogurto pridėkite 2 šaukštus kapotų riešutų ir 1/2 puodelio uogų. Žinoma, galite rinktis iš gausybės kitų priedų, tereikia pasitelkti vaizduotę.
Tai įprastas vaisių ir riešutų derinys, bet šiek tiek sudėtingesnis (ne gamybos proceso prasme J). Datulės pasižymi medaus saldumu, kuris kartu su stipriu pistacijų poskoniu jungiasi į unikalaus skonio užkandį.
Gamyba: smulkiai supjaustykite porą datulių ir sumaišykite su 2 šaukštais pistacijų.
Tai gali atrodyti kiek vaikiška, tačiau tai puikus užkandis įvairaus amžiaus žmonėms, ypač tinkantis po treniruotės, dėl šokolade esančių angliavandenių bei pieno baltymų.
Gamyba: sumaišykite 1 šaukštą lydyto šokolado su 200 ml pieno (2 proc).
Klasikinis desertas su ant banano puselės užteptu jogurtu bei riešutais. Tai labai gardi angliavandenių, baltymų bei gerųjų riebalų kombinacija – o dar svarbiau, jį ne tik sveika valgyt, bet ir labai smagu bei skanu.
Gamyba: perpjaukite bananą pusiau vertikaliai; ant vienos banano pusės užtepkite ¼ puodelio graikiško jogurto ir apibarstykite 2 valgomaisiais šaukštais smulkintų riešutų.
Šis pikantiškas patiekalas pavers jūsų skonio receptorius labai laimingais. Pomidoruose vyraujantis umami skonis, susijungia su fetos sūryje juntamu aštriu poskoniu bei nedideliu kiekiu druskos.
Gamyba: supjaustykite 1 vidutinio dydžio pomidorą griežinėliais (jei tai vyšniniai pomidorai užteks perjauti per pusę), ant viršaus uždėkite nedidelį gabalėlį fetos ir apšlakstykite viską alyvuogių aliejumi.
Spragėsiai yra puikus užkandis žiūrint filmą būryje draugų. Tačiau kam leisti pinigus perkant tai, kad galima kuo paprasčiausiai paruošti namuose?
Gamyba: į puodą įdėk keletą šaukštų neapdorotų kukurūzų, ½ valgomo šaukšto aliejaus ir pagal skonį norimą kiekį druskos arba prieskonių. Pavyzdžiui spragėsius gali pagardinti česnako milteliais bei džiovintu rozmarinu.
Ar kada bandei žirnius apibarstyti jūros druska? Jei ne, metas tai išbandyti. Žirniuose gausu baltymų, taip pat gerųjų riebalų. Taip pat suvalgius tokį užkandį gausi nemažą kiekį kalio.
Gamyba: nuplaukite žirnius, išgliaudykite, apšlakstykite alyvuogių aliejumi bei jūros druska.